utorok 28. marca 2017

CHRUMKAVÉ ĽANOVÉ PLÁTKY, alebo KREKRY


Totálne jednoduché. Recept je bez použitia múky a vajec, hodí sa pre celiatikov, vegánov, do redukčnej diéty, bezlaktózovej, nízkosacharidovej (resp. LCHF), prípadne aj protikvasinkovej (protiplesňovej)*. Chrumkavé ľanové plátky poslúžia ako náhrada chlebíka, z cesta sa však dajú urobiť aj jednoduché krekry - je to na vás. Chrumkavosť si zachovajú aj do druhého dňa, dlhšie asi nezostanú, je to malá dávka. Ak chcete spraviť len na skúšku, menšiu ani nerobte, táto naozaj nie je veľká.


 Suroviny
10 PL semienka ľanové
2 PL semienka sezamové
soľ
1 dl voda vlažná


Postup
8 PL ľanových semienok a 1 PL sezamových semienok rozmixujem na prášok (používam mlynček na kávu).
 
Zmes osolím, pridám k nej oboje zvyšné celé semienka, postupne prilievam vodu a miešam. Niekedy stačí 0.5dl, niekedy zmes "vypije" celé 1dl. Viac určite nedávam, zmes by bola riedka. Dobre premiešam a nechám postáť asi 15 minút.
Už v prvých cca piatich minútach ľan nabobtná a cesto začne hustnúť, tak vidím, či je vody dosť, či málo. Ak je zmes príliš hustá, pridám trošku vody. Výsledné cesto sa dá ľahko rozotrieť na plech, konzistencia má byť hustejšia (asi ako cesto na trenú bábovku, nie ako palacinkové cesto, to už je riedke). Každopádne, aj redšie cesto sa dá upiecť, len mu dlhšie trvá, kým sa dobre dochrumkava presuší.
 
Na pekáč dám papier na pečenie, môže sa jemne potrieť tukom. Zmes naňho rozotriem v tenkej vrstve, cca 3-5 mm. Dávam si záležať, aby bola v strede aj na krajoch v rovnakej hrúbke a tak sa rovnomerne prepiekla.
Plech s cestom vložím do rúry vyhriatej na 170°C a pečiem asi 10 minút. Po tomto čase pekáč vytiahnem a nedopečenú placku nakrájam (používam krájač na pizzu). Krájam buď na 4 plátky (ako náhrada chleba), alebo na 20-25 štvorčekov ak robím krekry.
Vložím späť do rúry a nechám dopiecť ďalších 15 - 20 minút, resp. kým nie je zmes dochrumkava upečená. Hotové už len nalámem podľa predkrojených čiar a nechám vychladnúť.
 
 
 Inšpirácia: paleosnadno

*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.


***Recept vyskúšala @Popoluška340, bezlepkáčka, ktorá sa stravuje aj nízkosacharidovo. Takto vyzerajú plátky v jej prevedení***

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly