streda 17. februára 2016

POHÁNKOVÝ CHLIEB


Tento chlebík je chutnou alternatívou pre tých, ktorý nechcú, alebo nemôžu jesť klasický pšeničný chlieb, alebo ani chlieb pečený z niektorých bezlepkových zmesí (napríklad kvôli vysokému podielu sacharidov - Schär, Promix, Jizerka atď., ktoré sú mixom kukuričného, či zemiakového škrobu, ryžovej múčky a pod.), zároveň však potrebujú chlieb aj bez kvasníc. Z rôznych alternatívnych chlebíkov, ktoré pekávam sa tento chuťou a konzistenciou najviac približuje klasickému chlebu na aký je väčšina z nás navyknutých. Verím preto, že recept padne vhod najmä vám, ktorí máte podobné obmedzenia, klasický chlieb nahrádzate rôznymi "zdravšími" alternatívami, no občas vám chýba taký ten tradičnejší krajec chleba s mäkkou striedkou a chrumkavou kôrkou. Tento by vás mohol potešiť 😋


Suroviny
250 g pohánková múka hladká
1 PL psyllium drvené (skorocel indický)
1 čl rasca mletá
1/2 čl soľ
3,5 - 4 dl voda


Postup
V miske dobre zmiešam pohánkovú múku, psyllium, rascu a soľ. Do tejto suchej zmesi postupne primiešavam vodu - toľko, aby výsledná konzistencia cesta bola asi ako na trenú bábovku. NEMIESIM, iba jemne premiešavam, len toľko, aby sa suroviny spojili! Cesto neobsahuje kvasnice, ani žiadne kypridlo, nesmie sa preto "ubiť", inak upečiete vlhký ťažký kameň*. Upravím ho do tvaru bochníka, jeho povrch trochu pokropím vodou, misku prikryjem a nechám voľne ležať na kuchynskej linke niekoľko hodín (12 - 24h). Ja zvyčajne večer pripravím cesto a ráno pečiem.
Do studenej rúry vložím vhodnú nádobu na pečenie aj s vrchnákom (napr. jenskú misu), zapnem ju na 230°C a nechám vyhriať. Keď je rúra zohriata, nádobu na pečenie vytiahnem, vrchnák odložím bokom, opatrne do nej preložím bochník cesta (treba trochu zručnosti), nádobu zakryjem vrchnákom a opäť vložím do rúry. Pečiem na 230°C asi 50 minút, po tomto čase vrchnák odložím, teplotu stiahnem na 200°C a dopekám ďalších 15 minút. Hotový chlieb nechám na mriežke úplne vychladnúť, krájam až potom. 
Z uvedenej dávky vyjde zhruba 8 - 10 krajcov
 
*Ak sa vám predsa len podarilo cesto príliš ubiť a chlebík je vo vnútri utlčený, akoby nedopečený a vlhký (aj mne sa v začiatkoch stalo 😉), ešte sa nič hrozné nedeje, nakrájajte ho na jednotlivé plátky a "presušte" v rúre, či hriankovači.

Chlebík sa hodí napríklad do bezlepkovej, bezlaktózovej, nízkosacharidovej, aj redukčnej diéty, v neskorších fázach (v menšom množstve) ho možno využijete aj pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte. Tiež môže vyhovovať niektorým "žlčnikárom", ktorým robia problémy výrobky z kysnutého cesta, keďže neobsahuje kvasnice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly