štvrtok 9. apríla 2015

SLZOVKA NA SLADKO


Slzovka, perličkový jačmeň, Jóbove slzy, biela perla Východu, Hato-mugi, Yi yi ren.. táto zaujímavá surovina môjho veľmi jednoduchého receptu je známa pod viacerými menami. Je to obilnina so silnými liečivými účinkami. Práve pre ne sa neodporúča jesť ako bežná potravina, len ako doplnok. Môžete si ňou napríklad spestriť raňajky. Takto.


Suroviny
2 hrste slzovka
2 hrste ryža
1 hrsť kustovnica čínska (goji)
½  ks jablko
1 PL mak
šťava citrónová
sladidlo (med, cukor, kokosový cukor, agáve sirup..)


Slzovka je pre ľudský organizmus veľmi prospešná, posilňuje ho, aj prečisťuje. Je zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, vitamínu C, minerálov, esenciálnych aminokyselín. Je bohatá na železo, vápnik, obsahuje draslík, horčík, meď, mangán, fosfor, zinok. Podporuje imunitný systém, fungovanie tráviaceho traktu, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi, cholesterol, regulovať tekutiny v organizme. Má pozitívne účinky na pleť, pomáha pri žalúdočných problémoch, látkovej premene a mnoho ďalšieho. Je prirodzene bezlepková.
V jedle sa dá použiť podobne ako pohánka, alebo jačmenné krúpky - do príloh (ideálne k tučnému mäsu), polievok, pomazánok, šalátov, fašírok, ako náhrada múky a podobne. Treba mať na pamäti množstvo (viď úvod). 


Postup
Slzovku prepláchnem vodou a v čistej nechám asi 2 hodiny namáčať. Po tomto čase ju scedím do hrnca, pridám k nej umytú ryžu (tu som použila basmati) a obe spolu domäkka uvarím. K času varenia poviem toľko - rôzne zdroje uvádzajú pre slzovku aj 30 minút, ja som ju mala mäkkú po cca 15 tich, aj spolu s ryžou. Treba si sledovať a okoštovať, zaváži aj dĺžka namáčania. Ak si nie ste istí, varte ich radšej osve.
Medzitým si očistím a na drobnejšie kúsky nakrájam jablko, mak zomeliem. Do misky pripravím sušenú kustovnicu (goji), pridám k nej scedenú uvarenú ryžu so slzovkou a premiešam. Ak je kustovnica tvrdšia, teplom tých dvoch surovín mierne zmäkne. Pridám jablko, mak, ochutím citrónovou šťavou a osladím.
Toto jedlo je veľmi variabilné, dajú sa použiť oriešky, hrozienka, semienka.. na dosladenie kokosový cukor, agáve, či javorový sirup.. jednoducho kto má čo rád a zvykne používať. Ako hovorí moja mamulka, iniciatíve sa medze nekladú 😄
Môžte skúsiť napríklad takto: hrozienka + škorica + lieskovce.
V mojej kuchyni je slzovka pomerne novou surovinou, zatiaľ som ju využila len takto na sladko, do polievky a ako prílohu (s ryžou v pomere 1:3). Najbližšie sa chystám na fašírky. Ak s ňou máte skúsenosti, pokojne sa podeľte, budem rada 😉
PS: Vývar zo slzovky nevylievajte, ale vypite, tiež je zdraviu prospešný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly