utorok 3. marca 2015

PEČENÉ JAHŇACIE STEHNO

 
Jahňacie nemávame príliš často, ale na jar, resp. k Veľkej noci nesmie u nás chýbať. 


Suroviny
1,5 kg stehno jahňacie 
5 - 6 ks šalotka menšia
3 ks mrkva
2 ks cibuľka jarná
1 ks cesnak celá hlavička
víno červené na podliatie
rozmarín čerstvý
mäta čerstvá
čili paprička
 mlieko
soľ
2  - 3 strúčiky cesnak


Postup
Mäso očistím a zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2 dni. Do mlieka pridávam aj soľ a zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím, po tomto kúpeli je slané akurát. Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 1
Odležané, odkvapkané stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre cca 3-4 hodiny na 150 - 160°C, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré. Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 2 Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia. Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 3 Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie. Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 4
Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti. Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 5
Jahňa podávam napríklad s jednoduchými pečenými zemiakmi (predvarené zemiaky pozdĺžne prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava), alebo s krajcom domáceho, čerstvo upečeného kváskového chleba.
Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 6 
Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 7 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly