pondelok 23. februára 2015

CESTOVINY SO ŠAMPIŇÓNMI


Jednoduché cestoviny s chutnou omáčkou z čerstvých šampiňónov. Recept na rýchle jedlo, ktoré zasýti.


  Suroviny
200 g cestoviny (podľa vlastnej voľby)
1 - 2 PL maslo
2 strúčiky cesnak
1 ks cibuľka jarná
8 - 10 ks šampiňóny čerstvé
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
0,5 dl víno biele
2 - 2,5 dl smotana sladká
100 - 130 g parmezán
vňať petržlenová

  
Postup
Cestoviny (tu semolinové papardele/lasagnette/mafalde) začínam pripravovať ako prvé, kým zovrie voda a oni sa uvaria, aj omáčka bude hotová. Do dostatočne veľkého hrnca nalejem vodu, osolím a privediem k varu.
Medzitým si všetko pripravím: očistím cesnak, jarnú cibuľku a šampiňóny. Cesnak pokrájam nadrobno, jarnú cibuľku na kolieska a šampiňóny na plátky. Parmezán nastrúham, petržlenovú vňať nadrobno nasekám, víno, smotanu, soľ a korenie si prichystám, aby boli po ruke pri sporáku.
Cestoviny so šampiňónmi - obrázok 1
Do vriacej osolenej vody vložím cestoviny a varím kým nie sú hotové (u mňa to bolo asi 10 minút). 
Súbežne s tým pripravujem omáčku: na panvici si roztopím kúsok masla, krátko na ňom opečiem cesnak a jarnú cibuľku (trochu cibuľky odložím bokom na posypanie). Pridám šampiňóny a tiež krátko opečiem. Ochutím soľou, strúhaným muškátovým orieškom a mletým čiernym korením, podlejem trochou vína a chvíľu povarím, aby sa vyparil alkohol. Ak je vám kombinácia vína a húb ťažká, pokojne víno vynechajte. Zmes zalejem smotanou a nechám prehriať, nakoniec pridám strúhaný parmezán, ktorý omáčku zároveň zhustí. Do hotovej omáčky pridám nasekanú petržlenovú vňať (tiež trochu odložím bokom na záverečné posypanie).
Cestoviny, ktoré sa zhruba v tejto chvíli dovaria, precedím a vložím k omáčke. Jemne premiešam, aby sa s ňou spojili.  
Ihneď podávam na zohriatom tanieri, ešte trochu ozdobím odloženými kolieskami jarnej cibuľky, posypem sekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými hoblinkami parmezánu. Výsledkom je chutné čerstvé jedlo, hotové za pár minút.

*** Receptom sa inšpirovala @kukulienka71, takto sa jej jedlo vydarilo***

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára

    Printfriendly