streda 7. mája 2014

BRAVČOVÉ NA HNEDÝCH ŠAMPIŇÓNOCH


Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.


Suroviny

Mäso a marináda
600 g bravčové karé (krkovička)
2 - 3 strúčiky cesnak
tymian
majorán
mleté čierne korenie
soľ
šťava citrónová
olej, masť

Omáčka
500 g šampiňóny hnedé
3 ks mrkva
1 ks cibuľa
1,5 dl víno červené
3 - 5 dl vývar
2 - 3 strúčiky cesnak
soľ
tuk (podľa preferencií)

Podľa potreby
petržlenová vňať, jarná cibuľka


Postup 
Mäso si pripravím ako prvé. Z očisteného karé (alebo krkovičky) narežem jednotlivé porcie. Mne vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a lisovaným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá mäso aspoň pol hodinu odležať. Vo fotopostupe je karé, jedlo je však výborné aj z krkovičky, alebo bravčovej panenky pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 1
Kým sa mäso marinuje, očistím si zeleninu a huby. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 2 
Cibuľu nakrájam na drobnejšie a mrkvu na kolieska. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 3
Šampiňóny rozdelím, polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijem ich v závere).
 Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 4
Na panvici zohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie nakrájané na hrubšie). Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 5 Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 6 Podlejem vínom, naposledy som použila toto..
.. a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 7
V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 8
Teraz by sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi, (tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz len krátko podusím na masle. Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka! Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
Mäso pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok priestoru na mäso aj prílohu. Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 10 Podávam napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou, alebo petržlenovou vňaťou. Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 11
Jedlo je pomerne rýchlo pripravené, mäso, prílohu aj omáčku je možné robiť súbežne a do hodiny sa najesť.
Bravčové karé na hnedých šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 12

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly