utorok 8. apríla 2014

RISOTTO SO ZELENOU ŠPARGĽOU A HRÁŠKOM


Nemám obľúbené ročné obdobie. Mám rada všetky, každé pre čosi iné. Aj do kuchyne prinášajú pestrosť a jedinečnosť. Okrem surovín, typických pre dané ročné obdobie, sú to aj špecifické jedlá. Vezmime si napríklad koláče - každučkú sezónu sa teším na náš obľúbený jarný, letný aj jesenný. Zimný? Len s Vianocami ich je spojených kvantum, ktorý vybrať?! Nielen suroviny, či jedlá ako také nám prinášajú jednotlivé ročné obdobia, ale aj rôzne úžasné aktivity, ktorým sa v nich môžme striedavo oddávať. Ako by som z nich mohla vybrať jedno obľúbené, keď na každom je čosi skvelé!
Jar by sa u nás nerátala bez špargle. V sezóne ju máme na tanieri takmer denne, nevieme sa jej nabažiť a užívame kým jej obdobie trvá. Striedame rôzne recepty a ani z nich neviem vybrať len jediný obľúbený, každý je výnimočný svojim vlastným spôsobom. Ako toto skvelé jarné risotto.


Suroviny
1 zväzok špargľa zelená
1 ks cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnak
1,5 l vývar zeleninový
2 dl víno biele
3 - 4 plátky maslo
100 g parmezán
hrášok (za hrsť)
vňať petržlenová (za hrsť)
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
4 PL olivový olej
 soľ
500 g ryža arborio


Postup
Keď je špargľa pekná mladučká.. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 1..netreba ju šúpať, stačí odlomiť konce. Takúto špargľu nevarím, len krátko blanšírujem v horúcej vode a potom rýchlo schladím v studenej, aby si zachovala peknú zelenú farbu. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 2 
Na rozpálenom oleji krátko opečiem na drobno nakrájaný cesnak, len aby sa rozvinula jeho vôňa. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 3
Pridám na drobno nakrájanú cibuľu (ideálne šalotku) a spolu krátko orestujem. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 4
Po chvíli pridám ryžu. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 5 Premiešam. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 6 Podlejem vínom a miešam kým ho ryža vstrebe, alkohol sa vyparí, zostane len príjemná vôňa a veľmi jemná chuť po víne. Nalejem väčšiu časť vývaru, pomaly varím a miešam kým ho ryža vsaje a trochu sa odparí. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 8
Ďalší vývar pridávam už postupne v menších množstvách a sledujem ako je ryža uvarená. Priebežne ochutnávam, ak je tvrdá, pokračujem v pridávaní vývaru v malých množstvách, až kým je uvarená al dente (na skus, na zhryz).
 Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 9
Pred koncom do ryže zamiešam niekoľko hrubších plátkov masla. Risotto je v tejto fáze už pekné krémové. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 10 Primiešam strúhaný parmezán, alebo pecorino. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 11
Na záver pridám už len nakrájanú špargľu, za hrsť hrášku a sekanej čerstvej petržlenovej vňate. Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 12 Servírujem ozdobené hoblinkami parmezánu (resp. pecorina). Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 13


***Niektorí sa už receptom inšpirovali, tu je risotto v ich prevedení***

@Zuzanka1367
 
@Afataga
 @Frezia68 s bonusovým kvietkom 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly