pondelok 30. decembra 2013

CIBUĽOVÝ KVET


Ak máte radi cibuľové krúžky (onion rings), cibuľový kvet (onion bloom, onion blossom, blooming onion..) si možno tiež zamilujte. Pozor, jedlo to nie je ani diétne, ani zdravé, avšak prudko návykové. Ak predsa skúsite a podľahnete, varovala som vás.


Suroviny
1 ks cibuľa veľká

Variant č. 1
4 - 5 PL múka hladká
2 ČL paprika mletá červená
0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
1 ks vajce celé
mleté čili, mleté čierne korenie, strúhanka

Variant č.2
4 - 5 PL múka hladká
2 ČL paprika mletá červená
0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
mleté čili, mleté čierne korenie, pivo


Postup
Základom tejto špeciality je veľká hlávka cibule a keď sa povie veľká, myslí sa tým skutočne veľká - maxi cibuľa. Taký je originál. Dá sa samozrejme pripraviť aj z malej, akurát je to možno piplavejšie a pri servírovaní menej efektné. Na druhej strane veľkosť na chuti nič nemení, takže ak práve nemáte megacibuľu, nezúfajte a jednoducho skúste z najväčšej akú máte. Ja som tentokrát pripravovala tiež len z jednej väčšej (bielej) a jednej malej (červenej).

Najskôr si pripravím cibuľu. Špičku (vrch) odrežem a cibuľu ošúpem. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 2
Dolnú časť (spodok) očistím, ale neodrežem, aby cibuľa držala pokope, keď ju budem ďalej upravovať. Najskôr urobím dva rezy do kríža (akoby som ju chcela nakrájať na štvrtky). Nedokrojím úplne! Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 3
Každú štvrtku narežem ešte na niekoľko častí (3-4, podľa veľkosti cibule) a jemným tlakom prstov ich od seba oddelím tak, aby sa cibuľa otvorila do tvaru kvetu. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 4Nasleduje obaľovanie a vysmážanie. Tu je tiež priestor pre kreativitu, osobné preferencie a chute každého z nás. Ja uvádzam dva varianty - trojobal a cestíčko, no fantázii (najmä s bylinkami a koreninami) sa medze nekladú. Hlavne, aby sa to v závere nepobilo s dipom. Takže ak volím chuťovo výrazný dip, potom radšej jemnejšie s ochutením samotnej cibule. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 5 Variant 1: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli a mleté čierne korenie zmiešam. Vajíčko rozšľahám tiež s trochou soli. Cibuľu obalím najskôr v ochutenej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 6 Variant 2: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli, mleté čierne korenie zmiešam a postupne prilievam pivo, kým vznikne hustejšie cestíčko. Cibuľu v ňom namáčam. Pre lepšie uchytenie cestíčka ju môžme predtým obaliť v múke. Vyprážam v horúcom oleji, cca 5-8 minút, záleží od veľkosti cibule. Správne pripravená má zlatistú farbu, je chrumkavá zvrchu, mäkká a sladká vnútri. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 7
Hotovú ju nechám "dolu hlavou" odkvapkať od prebytočného oleja. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 8
Uložím na tanier. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 9
V strede tej väčšej guľatým vykrajovátkom (napr. formičkou na keksy) urobím menší otvor. Odstránim tak tvrdý spodok cibule, ktorý ju mal dočasne iba držať pokope, pekne sa oddelia jednotlivé kúsky (lupene), ktoré sa následne dajú ľahšie vyberať a zároveň vznikne miesto na malú misku.. Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 10
.. do nej servírujem obľúbený dip, alebo tatarku.
Ešte aby bolo jasné, ten odstránený spodok cibule vyhadzujem až po jeho dôkladnom obhryzkaní, predsa len na ňom zostane trocha chutnej cibule 😋
Jedlo je to nenáročné na suroviny aj čas, zato chce trpezlivosť pri krájaní a obaľovaní.  Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 11

***Receptom sa inšpirovala @Elysa, takto vyzerá jedlo v jej podaní*** 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly