piatok 10. marca 2017

KOLÁČ pre fitnesky 👯👯👯


Niekto by ho možno nazval "zdravý", ja toto označenie čítam pri jedlách nerada, lebo "zdravé" je veľmi relatívne. Na istom slovenskom webe o varení týmto slovkom naozaj nešetria, nachádzam ho pri jedlách s takým zložením, alebo technologickou úpravou, až mi rozum zostáva stáť. Viem pochopiť, že niekto nazve svoje jedlo "zdravším", lebo jeho varianta môže byť v čomsi zdravšia ako tá tradičná, ale "zdravý" je predsa len dosť absolútne prehlásenie 😕.
Tento koláčik by mohol potešiť fitnesky, ľudí, ktorí sú v redukčnej diéte, bezlepkáčov, alebo jednoducho kohokoľvek, kto si chce zamaškrtiť bez výčitiek. Hoci ja maškrtím bez výčitiek vždy 😄.


Suroviny
Cesto:
1/2 hrnčeka mandľovej múky
1/4 hrnčeka pohánkovej múky
1/4 hrnčeka kokosovej múky
1/4 hrnčeka rozpusteného masla 
1 ks vajce celé
1 - 2 ČL sladidlo (brezový cukor, kokosový, med, agáve sirup - podľa preferencií)

Plnka:
1 ks cottage cheese (200g)
1 - 2 PL sladidlo (brezový cukor, kokosový, med, agáve sirup - podľa preferencií)
1 PL citrónová šťava

Navyše:
tuk na vymastenie formy
škorica 

hrnček = 2 dl
forma = Ø18-20 cm


Postup
V miske zmiešam mandľovú múku s pohánkovou a kokosovou (mandľovú múku je možné nahradiť jemne mletými mandľami, alebo lieskovcami). Do suchej zmesi pridám rozpustené maslo, vajce a sladidlo. Všetko spolu dobre premiešam a vypracujem cesto. Formu s priemerom 18-20 cm potriem tukom a vložím do nej pripravené cesto. Rozvaľkám ho po celej ploche, kraje mierne nadvihnem, aby sa vytvorila "miska". Formu s cestom vložím do rúry vyhriatej na 180°C a pečiem asi 15 minút. Upečený korpus posypem tenkou vrstvou škorice (alebo kakaa) a nechám úplne vychladnúť.
Medzitým najemno rozmixujem cottage cheese tyčovým mixérom, osladím ho a ochutím citrónovou šťavou. Zmesou naplním vychladnutý korpus. Koláč posypem škoricou, mletými mandľami, alebo strúhanou čokoládou ako tentokrát. U nás je už nejaký čas obľúbená táto.
Cottage cheese je možné nahradiť tvarohom (podľa potreby nízkotučným), alebo kombináciou tvarohu a kyslej smotany (ak vás tuky netrápia).
Koláč sa môže podávať hneď, ale nám chutí lepšie, keď postojí do druhého dňa, plnka je vychladená a cesto si z nej preberie trochu vlhkosti. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly