piatok 15. júla 2016

POHÁNKOVÉ CESTOVINY


Jednoduché a chutné bezlepkové cestoviny, ktoré sú navyše bez laktózy a okrem vegetariánskej stravy sú vhodné aj pre vegánsku, keďže neobsahujú vajce. Zároveň sa hodia do redukčnej diéty, nízkosacharidovej, alebo protikvasinkovej/protiplesňovej*.


Suroviny
250 g pohánková múka
2 PL ľan
6 PL voda vlažná
soľ podľa chuti
voda podľa potreby

pohánková múka na podsypanie
tuk na omastenie


Postup
Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu) a zmiešam so 6 PL vlažnej vody. Nechám odstáť cca 5 minút, kým hmota nadobudne rôsolovitú konzistenciu. Tá bude slúžiť ako spojivo, namiesto vajíčka. Kto sa vajciam vyhýbať nemusí, môže namiesto 2 PL ľanu a 6 PL vody použiť jedno väčšie vajce.
Do misky nasypem múku, pridám soľ, ľanovú zmes a postupne prilievam vlažnú vodu (cca 1 - 1,5 dl). Počas toho zmes premiešavam a sledujem ako múka vodu absorbuje, či ešte treba doliať, alebo už stačí a zmes je celistvá. Ak to náhodou preženiete, nič sa nedeje, z redšieho cesta sa dajú urobiť rovnako chutné halušky. Pripravené cesto nechám v chlade odležať asi 30 minút.
Potom v primerane veľkom hrnci nechám zovrieť osolenú vodu. Medzitým pracovnú dosku jemne vysypem pohánkovou múkou a rozvaľkám na nej polovicu pripraveného cesta (zvyšok zatiaľ odložím späť do chladničky). Rozvaľkám ho na tenko, varom cesto trochu naberie na objeme, tak nech cestovina nie je príliš hrubá.
Z rozvaľkaného cesta formujem ľubovoľné tvary - rezance, mašličky, štvorčeky... čo krehšie bezlepkové cesto umožní.

Pripravenú cestovinu vkladám do vriacej vody a povarím cca 3 - 5 minút. Hotovú ju podľa potreby omastím tukom, alebo spojím s omáčkou a servírujem. Rovnako postupujem aj so zvyšnou časťou cesta z chladničky.

Cestovinu podľa tohto receptu (ešte neuvarenú) je možné aj presušiť a krátkodobo uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, prípadne zmraziť ako polotovar pre ďalšie varenie. 

*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.


***Niektorí sa už receptom inšpirovali a takto vyzerajú cestoviny v ich prevedení***
@Alena77
 @Marianne
 @Siisa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly