streda 25. mája 2016

RÝCHLA CUKETA S KARFIOLOVOU "RYŽOU"


Jednoduché, výživovo hodnotné, ľahko stráviteľné, chutné a navyše expresne rýchlo hotové jedlo.


Suroviny
1 - 2 ks cuketa
2 - 3 PL mandle
1 - 2 strúčiky cesnak
2 - 3 PL tuk
bylinky
koreniny
soľ
šťava citrónová


Postup
Cukety očistím a nakrájam na menšie kúsky. Do woku, alebo do panvice dám tuk (tu som použila kokosový olej, asi 2 PL). Keď je dostatočne horúci, pridám cuketu a sprudka opražím, asi 3 - 5 minút. Počas toho si ju vo woku (na panvici) sem-tam prehadzujem, aby sa rovnomernejšie opiekla.

Medzitým si v kuchynskom robote rozmixujem mandle, cesnak, bylinky (zvyčajne tu použijem buď petržlenovú vňať, saturejku, alebo tymian), 1 PL oleja a trochu citrónovej šťavy. Mandle nemusia byť pomleté úplne najemno, ja mám rada, keď zostanú aj chrumkavé kúsky. Podľa potrieb stravníkov ich tiež obmieňam za vlašské orechy, alebo kešu a k tomu vyberiem aj typ oleja. Mne v tomto jedle napríklad veľmi chutí olej z vlašských orechov.

K opraženej cukete už len primiešam mandľovú zmes, ochutím soľou, korením (teraz sečuánskym) a servírujem. Cuketa sa môže podávať teplá, aj studená. Výborná je tiež s dresingom, alebo karfiolovou ryžou.

Jedlo je v tejto podobe vhodné pre vegánsku, vegetariánsku, bezlaktózovú a bezlepkovú stravu, nízkosacharidovú diétu, protikvasinkovú/protiplesňovú diétu*, redukčnú diétu a pod.

*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.



***Receptom sa niektorí inšpirovali a takto vyzerá jedlo v ich prevedení***
@mijaita
@2010
@Afataga
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly