piatok 1. januára 2016

OPEČENÝ FENIKEL A ČIERNA QUINOA


Chutné zeleninové jedlo s jednoduchou prílohou. Sýte a zároveň ľahučké.


Suroviny
 
Fenikel
1 ks cibuľka jarná
1 ks pór
2 ks fenikel
1/2 ks paprika červená
1 - 2 PL tuk (kokosový olej bez vône)
soľ
 
Quinoa
1 hrnček (2dl) quinoa čierna
1 PL tuk (kokosový olej bez vône)
soľ


Postup
Najskôr si pripravím quinou, upravuje sa dlhšie ako zelenina. Prepláchnem ju studenou vodou (aby sa čiastočne zbavila horkosti) a nechám odkvapkať.
Medzitým si vo vhodnej nádobe rozpustím tuk, pridám k nemu odkvapkanú quinou, krátko opražím, osolím a zalejem horúcou vodou. Na 1 diel quinoy použijem 1.5 až 2 diely vody. Jeden hrnček (2dl) quinoy teda zalejem jeden a pol až dvoma hrnčekmi (3 - 4dl) vody. Na slabšom plameni povarím/podusím domäkka. Zvyknem ju najskôr variť odokrytú, keď napučí a absorbuje takmer všetku vodu, dodusím ju pod pokrievkou, sporák vypnem a nechám ju ešte chvíľu postáť. Bielej stačí 15 - 20 minút varenia a je mäkká, čierna často potrebuje viac času, pokojne aj 30 - 40 minút. Na rozdiel od bielej aj po uvarení zostane chrumkavá. Každopádne čas varenia netreba stopovať, stačí jednoducho sledovať quinou ako absorbuje vodu.

Kým sa quinoa dusí, pripravím si fenikel. Zeleninu očistím a nakrájam (jarnú cibuľku, pór a fenikel na plátky, červenú papriku na pásiky. Na panvicu dám zohriať tuk a keď je dostatočne horúci, pridám všetku zeleninu okrem papriky a za stáleho miešania oprážam 5 - 10 minút. Papriku pridám nakoniec, krátko ju opražím, jedlo osolím a servírujem. Môže sa dochutiť bylinkami. Ja príliš voňavé nedávam, nech sa nepotlačí prirodzená vôňa feniklu.


Jedlo je vhodné pre vegetariánov aj vegánov, pre ľudí v redukčnej, nízkosacharidovej, protikvasinkovej/protiplesňovej*, bezlepkovej, bezlaktózovej diéte a pod.


*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly