nedeľa 1. februára 2015

BRETÓNSKY FAR (far breton / far aux pruneaux)

 
Na kráse možno veľa nepobral, no doženie to na skvelej chuti. U mňa to bola láska na prvé sústo ♥

Suroviny
1 l mlieko plnotučné
200 g múka polohrubá
150 - 200 g cukor kryštálový
80 g maslo (82%)
4 ks vajcia
300 g slivky sušené
 

Postup
Celé vajcia s cukrom dobre vyšľahám. Do zmesi preosejem múku a pridám trochu mlieka. Šľahačom dobre vymiešam, aby sa nerobili hrčky. Pridám zvyšok mlieka a znovu premiešam. Maslo rozpustím, až prepustím (viď. ghí/ghee) a ešte teplé ho precedím k zmesi. Dobre premiešam.
Formu (priemer 18-20cm) vymažem maslom, vysypem múkou a na jej dno rozložím sušené slivky (sušené slivky je vhodné pred použitím premyť). Zalejem ich cestom a formu vložím do vopred vyhriatej rúry (200°C). Pri tejto teplote pečiem cca 50-60 minút. Hotový koláč je navrchu jemne chrumkavý a vnútri má pudingovú konzistenciu.
Podobný koláč sa volá Clafoutis a pripravuje sa zvyčajne s čerstvými čerešňami (clafoutis aux cerises). Oba sú vynikajúce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly