pondelok 1. novembra 2010

PEČENÝ KRÁLIK NA ZELENINE

 
Jednoduchý, chutný a šťavnatý.


Suroviny
1 ks králik
(ja som piekla len hruď)
pór, mrkva, paprika, paradajky
lístky šalvie
zemiaky, mletá rasca, soľ, masť
 
Marináda
cibuľa, cesnak, horčica, olej
mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

 
Postup
Najskôr urobím marinádu. Cibuľu a cesnak nakrájam nadrobno, v miske zmiešam s horčicou, olejom, mletou červenou paprikou, korením a soľou. Niekedy pridávam aj paradajkový pretlak. Marinádou potriem mäso a nechám v chlade odležať (zvyčajne od večera do rána ďalšieho dňa).
Odležané mäso vyberiem a nechám pri izbovej teplote, kým si pripravím zemiaky a zeleninu. Tie očistím a nakrájam. Na namastený pekáč najskôr uložím na väčšie kusy nakrájané zemiaky, osolím a pridám čerstvo mletú rascu.
Mäso položím na zemiaky a pridám zeleninu, tak, aby bola okolo mäsa, aj na ňom. Pór a mrkvu krájam na kolieska, papriku na väčšie kusy, paradajky podľa veľkosti, na polovice (cherry), alebo na štvrtiny (ak sú väčšie). Navrch králika ešte položím zopár čerstvých lístkov šalvie.
 
Pečiem pomaly, kým nebude mäso mäkké. Aby sa nevysúšalo, pečiem ho radšej pri nižšej teplote, cca 160-180°C. Hoci sa jedná o suchšie mäso, ktoré sa zvykne spracovať aj so slaninou, zelenina mu počas pečenia zabezpečí vlhkosť, mäso sa dobre prepečie, bude chutné a šťavnaté.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly