streda 1. septembra 2010

AKO VARIŤ CESTOVINY? Jednoducho!


Človek by si myslel, že uvariť cestoviny je jednoduché. Lenže potom navštívi pár gastro zariadení a odchádza znechutený, lebo ich dostane rozvarené, alebo polosurové. Nerozumiem, veď uvariť cestoviny je snáď tá najľahšia vec na svete. Ak by nie, tu je krátky návod pre začiatočníkov. 


1. Do primerane veľkého hrnca nalejem vodu.
Na cestoviny je štandardný pomer 1:2 (1 diel cestovín, 2 diely vody).

2. Vodu privediem k varu a osolím (môže sa pridať pár kvapiek oleja).

3. Do vriacej vody pridám cestoviny, teplotu trochu znížim (aby nevrela divoko a nevykypela) a za občasného premiešania varím 8-15 minút. Čas závisí od typu cestoviny, ak varím kupované orientačne sa riadim návodom na obale, no najlepšie je ich jednoducho okoštovať. Správne uvarené cestoviny majú byť al dente (na "skus" - na zhryz).
 
4. Hotové cestoviny nechám krátko odkvapkať a ihneď servírujem.
Neprelievam studenou vodou! 
TAK TAKÉ JEDNODUCHÉ TO JE :-)


*Cestoviny nevarím do zásoby, podávam zásadne ČERSTVÉ, veď ich príprava trvá tak krátko! Predvarené a zohriate v mikrovlnke nikdy nebudú chutiť tak dobre.

*Prelievanie studenou vodou po ich uvarení "aby sa nelepili" je zbytočné. Keď ich hneď po uvarení spojím s omáčkou a servírujem, lepiť sa nebudú. Ak ich podávam ako prílohu, stačí pár kvapiek oleja, plátok masla, či lyžica br. masti (podľa typu prílohy).
Prelievanie cestovín chladnou vodou má zmysel napríklad v studenej kuchyni (príprava cestovinového šalátu).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly