sobota 1. mája 2010

PARADAJKOVÁ POLIEVKA (z pečených paradajok)


Suroviny
1 kg paradajky
1-2 ks paprika červená
1-2 ks cibuľa
2-3 ks zemiaky
1 ks cesnak (celá hlavička) 
2-3 ks bobkový list
ml. čierne korenie
ml .červená paprika
tymián, soľ, škorica
muškátový oriešok
olivový olej
cukor, citrón
zeleninový vývar


Postup
Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam. Paradajky, papriku, cibuľu a zemiaky krájam na väčšie kusy, cesnak na plátky, alebo menšie kúsky. Zeleninu rozložím na plech, osolím, ochutím mletou červenou paprikou a čerstvo mletým čiernym korením. Nastrúham trochu muškátového oriešku, pridám tymián, čerstvý bobkový list a trochu mletej škorice. Zeleninu pokvapkám olivovým olejom a citrónom a plech vložím do rúry. Ak sú paradajky bledšie, pre krajšiu farbu môžme pridať aj kúsok červenej repy (cvikle).
Pečiem asi 45 minút pri 180°C. Pred koncom pečenia prisypem trochu kryštálového cukru, ktorý skaramelizuje a tak paradajky nielen osladí, ale im dodá aj príjemnú chuť.
Upečenú zeleninu aj so šťavou preložím do hrnca, zalejem vývarom a zhruba 5 minút povarím.
V závere zmes rozmixujem ponorným mixérom, prípadne dochutím. Ak je polievka príliš hustá, zriedim ju vývarom. Kto má rád jemnejšiu konzistenciu, môže ju prepasírovať. Podávam s kockami tvrdého syra, s domácimi krutónmi, smotanou atď., podľa chuti.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly