nedeľa 1. augusta 2010

NETRADIČNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA



Suroviny
1 ks cibuľa
1 ks cuketa
2 ks mrkva
3 ks zemiaky
1 hrsť hrášok mrazený
(ak nie je čerstvý)
1 hrsť kukurica mrazená
(ak nie je čerstvá)
1 PL ryža
1 PL šošovica červená
1 PL arašidové maslo
soľ, mletá červená paprika, chilli (podľa chuti)
kurkuma (na špičku noža)
olej, vývar (alebo voda)


Postup
Na oleji orestujem na pásiky nakrájanú cibuľu, na menšie kúsky nakrájanú cuketu, mrkvu a zemiaky. Podľa potreby osolím, ochutím ml. červenou paprikou a čili, pre farbu pridám trošku kurkumy (len na špičku noža). Zalejem vývarom a na najslabšom výkone varím asi 1h. Pri takomto pomalom varení (ideálne pod bodom varu, resp. na jeho hranici) si zelenina zachová aj napriek dlhej tepelnej úprave svoju farbu a chuť, aj po hodine varenia je napríklad mrkva stále chrumkavá. Po hodine pridám do polievky hrášok, kukuricu, polievkovú lyžicu prepláchnutej ryže (tu som použila basmati), polievkovú lyžicu červenej šošovice (tu som mala polenú) a arašidového masla. Premiešam a ešte povarím, kým nie je ryža mäkká. Plameň je počas celej doby stiahnutý na minimum (slow cooking), tak si zelenina zachová chrumkavosť, farbu, chuť, aj viac prospešných látok ako pri klasickej tepelnej úprave. Chuť polievky je vynikajúca.
 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly