piatok 3. januára 2014

DOMÁCE ROŽKY (10 - 12ks)


Suroviny
500 g hladká múka
1 kocka (42 g) droždie čerstvé alebo 1 balíček sušeného (7-10 g)
1,5 dl mlieko
1,5 dl voda
0,5 dl - 1 dl olej
1 čl cukor kryštálový
1 čl soľ 

Postup
Všetky suroviny spolu zmiešam a vypracujem hladké nelepivé cesto (s cestom sa dobre pracuje). Nechám ho asi hodinu kysnúť. Rozdelím na 10 - 12 ks, tie sformujem do bochníčkov..
.. ktoré nechám postáť (nakysnúť), cca 30 minút.
Každý bochník rozvaľkám..
.. a zviniem do tvaru rožku.
  Na plechu ich nechám ešte nakysnúť..

 
.. až potom pečiem, cca 12-15 minút na 220°C. Vkladám do vopred ohriatej rúry. Rohlíky potieram iba vodou. Ak to urobím pred pečením, sú na povrchu mäkšie, ak až po upečení, je kôrka chrumkavejšia.
Upečené prikryjem utierkou a nechám na mriežke vychladnúť.
 


Inšpirácia: pn.


***Receptom sa inšpiroval Zdeňek Starý a rožky sa mu takto krásne vydarili***

2 komentáre:

  1. Díky za recept, myslím, že to vyšlo hned napoprvé. Jediná změna byla ta, že jsem to pekl v remosce, ta má nějakých 180 stupňů, takže jsem pekl 20 minut.
    http://oldsoft.rajce.idnes.cz/Rohliky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za spätnú väzbu, rožky vyzerajú skvele! :-)

      Odstrániť

Printfriendly