streda 28. septembra 2011

PILAU RICE (ryža pilau)


Jedna z mojich najobľúbenejších úprav ryže. Toto jedlo používam ako prílohu, ale je taká dobrá, že sa dá jesť aj sama o sebe, ako hlavné jedlo.


Suroviny
250 g ryža
150 g kešu orechy
4 ks klinčeky
2 ks kardamóm
1 ks škorica celá
1 čl rímska rasca
1 - 2 ks cibuľa
150 g sušené hrozienka
1 čl kurkuma
1 čl šafrán
tuk
soľ
voda


Postup
Ryžu opláchnem a nechám odkvapkať. Na troche tuku opečiem cibuľu a kešu oriešky.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 1
Pridám škoricu, klinčeky, kardamóm a opečiem.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 2
Prisypem kurkumu a čerstvo podrvenú rímsku rascu. Ochutím soľou.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 3
Premiešam a krátko opečiem.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 4
Pridám hrozienka a ešte raz premiešam.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 5
Nakoniec pridávam ryžu.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 6
Opäť dobre premiešam a chvíľu ju opražím.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 7
Kým sa spojí s ostatnými surovinami a zafarbí kurkumou, v hrnci si nechám zovrieť vodu so šafranom.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 8
Vriacou zalejem ryžu..
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 9
.. a na nízkej teplote pod pokrievkou dusím domäkka 15 minút. Zdroj tepla vypnem a nechám ešte cca 5 minút dôjsť.
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 10
Z hotového jedla ešte zvyknem vytiahnuť celú škoricu, klinčeky aj kardamóm. Môže sa posypať čerstvou koriandrovou vňaťou, nie každý ju však má rád. Môžete ju vymeniť za petržlenovú vňať (chuťovo to však nie je adekvátna náhrada, skôr len vizuálne).
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 11
Ryža pilau a kura Tikka Masala

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly