nedeľa 1. augusta 2010

ZAPEKANÁ BROKOLICA


Zapekanú brokolicu robievam často, rovnako často mením aj niektoré suroviny, ktoré k nej použijem. Záleží od toho, pre koho varím. V klasickej verzii zapekám brokolicu so zemiakmi, v menej tradičnej ich zamieňam za kvaku, topinambury, alebo dokonca zeler. Nuž, ak majú stravníci obmedzenia, treba sa vynájsť ☺

Suroviny
1 ks brokolica
1 ks kvaka (alebo zeler, topinambury, či zemiaky)
1 ks mozzarella (bezlaktózová, nezrejúca)
200 - 250 ml smotana (bezlaktózová)
2 ks vajcia
cesnak
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
soľ
tuk (kokosový olej bez vône, alebo ghí)


Postup
Brokolicu očistím a rozoberiem na jednotlivé ružičky.
Krátko ich sparím, alebo blanšírujem priamo vo vriacej vode, cca 2 - 3 minúty, následne šokom schladím v studenej vode, aby si brokolica udržala peknú sviežu zelenú farbu.
Pekáč vymastím tukom a naspodok rozložím očistenú, na plátky nakrájanú kvaku (zeler, topinambury, alebo zemiaky*). Tvrdé druhy je lepšie predvariť.
Ochutím ju čerstvo mletým čiernym korením, kto môže, použije aj mletý muškátový oriešok. Na kvaku navrstvím sparené a odkvapkané ružičky brokolice..
posypem ich syrom (podľa typu nastrúhaným, nakrájaným, rozmrveným, alebo natrhaným)..
.. a zalejem zmesou rozšľahaných vajec, smotany, soli a prelisovaného cesnaku.
Pekáč vložím do rúry vyhriatej na 180 - 200°C a pri tejto teplote pečiem asi 30 minút. Pred koncom niekedy zvyknem posypať plátkami mandlí.

*V klasickej verzii používam bravčovú masť, v šupke predvarené zemiaky, šľahačkovú smotanu a rôzne druhy syra (gouda, eidam, balkánsky syr, mozzarella, cheddar atď.). Aktuálny recept je prispôsobený pre potreby protiplesňovej/protikvasinkovej stravy, vyhovuje aj bezlaktózovej diéte, dá sa využiť pri redukčnej, alebo nízkosacharidovej diéte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly